vrijdag 2 april 2010

Turquoise

Van de week een schitterend kookboek gekregen van Rick. Het boek is niet speciaal voor vegetariërs, maar er staan overwegend recepten in zonder vlees. Daarnaast is het grote boek een lust voor het oog en staan er prachtige verhalen in van de rondreis die de auteurs hebben gemaakt in Turkije.


Turquoise, een culinaire reis door Turkije door Greg Malouf.
Greg & Lucy Malouf, bekend van onder andere het succesvolle Saha, hebben een buitengewone ontdekkingstocht gemaakt door Turkije, waarbij ze kennismaakten met de bijzondere keuken, de mensen, het landschap en de cultuur van het land. Het resultaat van deze reis is Turquoise, een boek vol recepten, reisverhalen en krachtige fotografie die de mysterieuze verhalen en de spannende keuken tot leven brengen. Zelden was een boek zo rijk aan prachtige foto's en heerlijke recepten als Turquoise. De Turkse sfeer spat van de pagina's.

Gisteren een eerste recept geprobeerd:

Turkse Lepelsalade:
2 hele rijpe trostomaten, ontveld en in kleine blokjes
1 rode puntpaprika, zonder zaad in kleine blokjes
2 lange rode chilipepers, zonder zaad in kleine blokjes
1/2 kleine komkommer, geschild en zonder zaad in kleine blokjes
1 grote sjalot, fijngesnipperd
2 el fijngehakte peterselie
1 tl gedroogde munt (ik heb verse gebruikt)
2 tl harissa
1 tl granaatappelsiroop
2 tl rodewijnazijn
4 eetlepels olijfolie
Zeezout & versgemalen peper

Leg de reeds gehakte tomaten, paprika, chilipeper, komkommer en sjalot op een grote snijplank en hak alles met een groot mes nog eens extra fijn. Schuif het in een grote kom en voeg de kruiden toe met de harissa, siroop en azijn. 1 tl olijfolie en zout en peper. Alles goed mengen en zo'n 20 minuten laten staan.
Vlak voor het opdienen even in een vergiet zodat het meeste overtollige vocht wegloopt. Opscheppen in een schaal en de resterende olijfolie erover sprenkelen.

Wij hebben dit gegeten met falaffel en een Turks brood. Erg lekker!
Mijn fotografie haalt het niet met die uit het boek, maar zo zag mijn salade eruit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis